Droogbloemen kunst, op een poduim onder een glazen stolp: DIY.

gedroogde bloemen
droogbloemen

Het blog Draad & spijker bestaat al bijna vijf jaar (01-01-2020) en soms is het goed om het concept iets aan te passen, omdat je als persoon door de jaren heen ook veranderd. En ik vind het belangrijk om dicht bij me zelf te blijven. Zo komt er een nieuw onderwerp “Blije ik?”, maar ook zelf gemaakte baksels komen aanbod en wat nog een verandering is, is dat ik in thema’s ga werken. De thema’s veranderen om de drie maanden. En deze aankomende drie maanden staan in het teken van: “Herbeleven”. Zo komen er droogbloemen aan bod, maar het kan ook over bijvoorbeeld recycling gaan of over mooie herinneringen. Deze onderwerpen laat ik zien via mijn blog, maar ook op social media.

In deze blog ga ik werken met droogbloemen. Meestal worden de uitgebloeide bloemen weggegooid en word er niet zo snel bij stil gestaan dat de uitgebloeide bloemen ook mooie kunstwerkjes zijn. Wat ook nog leuk is, is dat je ze weer gaat herbeleven wanneer je ze gedroogd in de vaas zet! Zo krijgen ze weer een “nieuw leven”. En heb je gelijk een herinnering aan afgelopen zomer. Misschien heb je geen idee hoe je bloemen kunt drogen? Zo ga je aan de slag:

droogbloemen

Het drogen van bloemen:

Wanneer je je bloemen uit de tuin hebt gehaald verwijder je als eerst de bladeren van de steel, mits je er natuurlijk een aantal aan wil laten zitten. Daarna bindt je aan de onderkant van de steel een draadje zodat de bloem opzijn kop gaat hangen. Hou je niet zo van priegelen, bind dan een klein bosje bloemen samen en hang ze dan op zijn kop ( haal hier wel alle overtollige bladeren af). Deze hang je in een donkere, droge, warme ruimte, ongeveer vijftien centimeter onder het plafond. Bijvoorbeeld je zolder. Om zoveel mogelijk van de kleur te behouden is een donkere ruimte belangrijk. Deze omstandigheden zorgen voor een goed droogproces, hoe sneller de bloemen drogen hoe beter het resultaat word. Het drogen duurt ongeveer één tot enkele weken, afhankelijk van het soort van de bloemen.

Bloemen die makkelijk te drogen zijn: Hortensia’s, lamsoor, grassoorten, Craspedia, strobloemen, ridderspoor, lavendel.

DIY: Droogbloemen kunst

Ik ben al een langere tijd verliefd op droogbloemen, Vooral de grassoorten, uitgebloeide klaprozen en de blauwe druifjes uit eigentuin vind ik erg mooi om naar te kijken. Dus ik dacht, hoe leuk is het om deze een podium te geven onder een stolp.

droogbloemen

Wat heb je nodig:

  • Enkele droogbloemen
  • 2 verschillende houten platen, qau dikte
  • Boormachine met verschillende boormaten
  • Houtlijm
  • Decoupeerzaag
  • Passer
  • Fijn schuurpapier
  • Vijl
  • Stolp
  • Potlood

Aan de slag:

Teken op de dunste plaat van ongeveer 0,5cm een cirkel met de passer die net 1,5cm breder is dan de diameter van de stolp. En maak een cirkel op de dikste plaat ( van 1,5cm). Deze cirkel maak je ook weer groter dan de dunnen houten plaat. Denk aan ongeveer 2,5cm. Daarna zaag je de cirkels uit de platen met een decoupeerzaag. Deze maak je mooi rond met de vijl, en met een fijn schuurpapiertje schuur je de overtollige splinters weg.

Dan is het tijd om te gaan bepalen waar je de bloemen wilt plaatsen op de dunste houten cirkel. Zet hier de boorstippen neer. Maar wel een verdeling van dunne bloemen stelen en de wat dikkere, pas hier ook je boormaten op aan. Houd wel rekening dat je de gaten niet te dicht bij de stolp boord, anders kunnen de bloemen niet mooi staan onder de stolp. Een zacht hulplijntje van de maat van de stolp kan je hier bij helpen. Wanneer je alle gaten hebt geboord, schuur je de boven en onderkant weer zacht op met het fijne schuurpapier. En dan lijm je de kleinste houten cirkel op de grote, je kunt er voor de zekerheid een aantal zware boeken op leggen. Wanneer deze is opgedroogd is het tijd voor het leuke werk. De goed gedroogde bloemen mogen in het houten podium gestoken worden! Ik vind het zelf het mooste wanneer je met diepte en met hoogte verschillen werkt, maar het is je eigen kunstwerk, dus je kunt hem zo maken als jij het wilt hebben. Klaar met het “bloemschikken”? Dan is het tijd om de stolp er op te zetten. Weet je nu niet helemaal zeker ofdat de bloemen door en door gedroogd zijn? zet bijvoorbeeld een naaldje onder de rand van de stolp, zo kan er nog lucht onderdoor. Anders is de kans groot dat het gaat schimmelen van binnen. En dat zou zonde zijn!

droogbloemen
droogbloemen

Heel veel plezier met het maken van dit mooie kunstwerk!

jaloezieën
Liefs Sanne

Author: draadenspijker

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.