Tulp, een aantal tips hoe je deze kunt toepassen in het interieur? En meer.

tulp

Wanneer je buiten loopt voel je al af en toe het voorjaar zachtjes door je haren waaien. Sommige bloembollen/ knollen komen al voor zichtjes uit hun knop of komen net met hun kopje de wereld bekijken. Zo ook de tulpenbollen bij ons in de tuin, die ik elk jaar rond het einde van het jaar de tuin in plant.

Wanneer ik aan het voorjaar denk, dan komen er gelijk al een aantal bloemen voor in mijn gedachten. Één daarvan is zeker de tulp!

Tulp

Tulpen heb je in diverse uitvoeringen. Zoals een enkele of een dubbele rij bloemblaadjes, maar je hebt ook tulpen die meer allure uitstralen, zoals de franje- en de parkiettulpen met de gekartelde bloemblaadjes. En dan heb je ook nog de speelse lelie tulp, pioentulpen (de naam zegt het eigenlijk al, deze lijken op pioenen) en de Franse tulpen (deze zijn lang van stuk en hebben ook een grotere bloem).

Buiten al deze mooie vormen, kan je de tulp verkrijgen in de kleuren rood, oranje, geel, groen, paars, roze of met meerkleurige bloemblaadjes. Hoe mooi is het als je al deze kleuren in een tulpen boeket combineerd. Dat geeft elke dag wanneer je ze ziet stralen toch even een geluksmomentje?!


Weetje: Met tulpen geef je een boodschap, zoals met een rode tulpen geef je iemand het gebaar van onstuimige liefde.

Waneer je in de zestiende eeuw een tulp weg gaf, dan gaf je die persoon rijkdom. Nu kan je het je niet meer voorstellen. Maar voor één tulpenbol kon je in die tijd een Amsterdamse grachtenpad aanschaffen.

Wanneer je aan de tulp denkt, dan denk je al snel aan Nederland. Maar komt de tulp hier eigenlijk wel vandaan? Het antwoord is nee. Deze bloem komt van origine in het wild voor in Noord-Afrika en Zuid-Europa tot aan het noordwesten van China. De Nomaden brachten deze kleurijke bloem mee naar Turkije.

tulp

Tulpen toepassen in het interieur

Je kunt zoveel met tulpen doen in je interieur! Zo gaf ik al eerder de tip om alle kleuren te gebruiken in één boeket in de vorm van een biedermeier. En wanneer je deze korenschoof laat binden door de bloemiste en je de stelen thuis recht af knipt met een schone snoeischaar en een schaal vult met water. Dan kan je de bos met tulpen staant neer zetten op de schaal. Dat is net even weer iets anders dan een boeket in een vaas. Controleer wel elke dag ofdat de stelen wel nog in het water staan. Want tulpen zijn grote drinkers.

Wanneer je maar een paar tulpen wilt gebruiken. Is het ook leuk om ze in een doorzichtige glazen vaas te decoreren. Doe alvast een laagje water in de vaas en haal voorzichtig de bladeren van de steel af. Dan snij je met een scherp en schoon mes de onderkant van de steel een stukje er af. De snijwond gaat het water in en de steel de de bloen decoreer je sierlijk in/ tegen de vaas. Dit herhaal je een aantal keer totdat je een mooie compositie hebt met een speels lijnenspel van de stelen en bloemen.

tulp

Een lange smalle vaas is goed geschikt voor een enkele Franse tulp. Zo ben ik zelf aan de slag gegaan van het maken van een vaas. Ik heb houten ronde schijfjes gemaakt die je inelkaar kunt schuiven en een houder waar een reageerbuisje in kan staan. Op deze manier geef je de tulp een mooi podium.

tulp

Wat je ook nog kunt doen, is een open beginnende tulp, open te vouwen. Let op: Doe dit wel voorzichtig! De bloemblaadjes zijn namelijk teer. Wanneer je alle bloemblaadjes hebt omgevouwen vergroot het de sierwaarde van de bloem. En de bloem vind dit helemaal niet erg.

tulp

Hoe verwerk jij graag de tulp in je interieur?

jaloezieën
Liefs Sanne
Deze blog is geschreven in samenwerking met Nederlandse Tulpen kwekers (TPN). Ook te volgen op Instagram. De blogposts die ik schrijf in samenwerking bevatten een eerlijke review en werk ik alleen samen met bedrijven en merken die echt bij mijzelf en mijn blog passen.

Author: draadenspijker

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.