2D houten vazen, doe-het-zelf.

Doe-het-zelf projecten, ik doe het zelf veel te weinig! Terwijl ik het juist ontzettend leuk vind om te doen. Dus dat betekend dat ik er tijd voor vrij moet maken! Zo loop ik al een aantal maanden met een leuk idee in mijn hoofd en dit is het moment om hem dan ook echt te realiseren. Het zijn 2D vazen die gemaakt zijn van hout. Ook zonder bloemen zijn het nog mooie pronk objecten. Het fijne is dat ze ook niet super moeilijk om te maken zijn. Want je kan het zo makkelijk of zo moeilijk maken als jezelf wilt en hoever je je zelf wilt uitdagen. Want in iedereen schuilt een designer! Dus op naar de Karwei om je (bouw)materialen te halen!

 

2D vazen

Wat heb je nodig:

 • Houtlijm
 • Hout – Populieren multiplex (122 x 61cm x) 6mm
 • Boormachine
 • Boortje, de maat dat de zaag van je decoupeerzaag er door past.
 • Decoupeerzaag
 • Dremel
 • Vijl – fijn
 • Potlood
 • A4 papier
 • Schaar
 • Reageerbuis
 • Lijmklem
 • Piranha platte houtboor X52035 20 mm, naar de diameter grote van je reageerbuis.
 • Houten blok of dik rest afval
 • Fijn schuurpapier
 • Schuurmachine
 • Liniaal

Aan de slag.

Voordat je het gaat maken ga je eerst een aantal vazen ontwerpen op A4 papier. Als je weet wat je wilt gaan maken kan je deze gaan uitwerken op een ander papier en op de juiste grootte. Wanneer hij klaar is knip je hem uit (mijn patronen zijn ongeveer even groot als een A4, ik heb wel een beetje gevarieerd in hoogtes).

Deze ga je gebruiken als sjabloon. Pak nu je houten plaat en trek het sjabloon over op de plaat. Neem de decoupeerzaag en zaag deze grof uit (dit doe je, zodat je het patroon beter kan uitzagen). Als je houten plaat erg splintert kun je beter het zaagje vervangen naar een fijnere zaag, op deze manier heb je er minder last van. Daarna ga je met deze vorm de print ongeveer een centimeter naast de buitenkant van je lijn zagen. Zodat je geen afgebroken splinters in je ontworpen 2D vaas krijgt.

 

 

De volgende stap is het gebruik van je Dremel. Gebruik hiervoor het schuur opzetstukje en zet hem aan op de hoogste stand (stand tien). Nu schuur je al het overtollige hout weg tot aan de lijn van je patroon. Zoals je ziet splintert het nu niet meer, alleen de randen zijn nog een beetje bobbelig. Deze maak je vlak met een fijne vijl. Als laatste schuur je de hele vaas op met fijn schuurpapier. Wanneer je hem nog een kleurtje wilt geven, kan je dat nu toepassen.

Houder

De achterkant, ook wel de houder waar de reageerbuis in komt te staan. Deze heb ik gemaakt van de stukken restafval van de kapstok die ik gemaakt heb (deze DIY zal ik stap voor stap nog met jullie delen in de hal make-over blogpost). Hier heb ik blokjes gemaakt van 6 x 4 en dan vier op elkaar gestapeld en gelijmd, zodat hij een hoogte krijgt van 6 cm. Maar je kan er ook voor kiezen om een balk te halen bij Karwei en deze op de juiste maat te zagen. Het is maar net wat je fijn vind!

 

 

Wanneer je blok klaar is dan schuur je hem op totdat het een net en recht blok is, ik heb dit gedaan met behulp van een schuurmachine. Tijd om het gat te boren met de Piranha platte houtboor X52035, waar de reageerbuis in komt te staan. Ik heb maat 20mm gebruikt. Maar kijk vooral goed naar wat jouw diameter is van de reageerbuis, dan valt hij er straks namelijk mooi in. Hoe diep je het gat moet boren kun je zelf bepalen, als het reageerbuis er maar stevig in staat. Let er wel op dat je het gat boort in het midden van het blok.

Daarna schuur je de binnenkant nog even op, zodat alle scherpe stukken weg zijn. Nu is het tijd om het blok (met het gat aan de bovenkant) aan je 2D vaas te plakken,  doe dit ook weer netjes in het midden. En tada daar is je 2D vaas! Tijd om hem een mooi plekje te geven en om er mooie bloemen in te zetten.

 

 

Eindresultaat

Het is ook leuk om er meer te maken zodat je ze als een groepje bij elkaar kan neerzetten. Hierdoor krijg je een vrolijk hoekje met al die mooie bloemen die er dan in staan. Eerlijk gezegd ben ik stiekem best trots op me zelf dat ik deze leukerds gemaakt heb! Hoe leuk is het om je huis persoonlijker te maken met zelf verzonnen item(s)?! Wat ik in het begin ook al vertelde, je moet er gewoon tijd voor maken. Als je klaar bent geeft het z’n voldaan en fijn gevoel!

 

 

Winactie

Karwei X Jij. Omdat in elk persoon wel een interieur designer schuilt zijn wij erg benieuwd naar jou unieke design!

Wat moet je doen om mee te doen aan de winactie? Maak een uniek DIY project en deel deze met de #karweiXjij en je maakt daarmee automatisch kans op één van de vijf cadeaubonnen van de Karwei t.w.v. €100,00.

 

Natuurlijk ben ik ook benieuwd wat voor moois jij van de 2D vaas hebt gemaakt! Vind je het leuk om het met mij te delen? Gebruik dan de hashtag #doehetzelfmetdraadenspijker en misschien komt jouw designitem wel voorbij in mijn Instagram story’s.

 

Liefs Sanne

 

Deze blog is geschreven in samenwerking met Karwei. De blogposts die ik schrijf in samenwerking bevatten een eerlijke review en werk ik alleen samen met bedrijven en merken die echt bij mijzelf en mijn blog passen.

Author: draadenspijker

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.